Για το cheesecake θα χρειαστείτε:

  • 480 γρ. ‏θρυμματισμένο μπισκότο
  • 1 φλ. ‏βούτυρο ανάλατο λιωμένο
  • 1 φλ. ‏κρέμα γάλακτος
  • 2 φλ. ‏τυρί κρέμα φιλαδέλφια
  • 1 φλ. ‏άχνη ζάχαρη
  • 2/3 του φλ. ‏αλατισμένη καραμέλα (βλέπε συνταγή)
  • 1 φλ. ‏nutella
  • 1/2 φλ ‏φουντούκια ψιλοκομμένα καβουρδισμένα

Εκτέλεση:

  1. Παίρνετε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση την οποία στρώνετε με λαδόκολλα κομμένη στο σχήμα της.
  2. Ανακατεύετε μαζί τα τριμμένα μπισκότα και το λιωμένο βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετείτε το μείγμα στη φόρμα που ετοιμάσατε και το πιέζετε προς τα κάτω και στα τοιχώματα. Προκειμένου να γίνει ομοιόμορφη η βάση χρησιμοποιήστε την πίσω μεριά ενός κουταλιού ή ενός ποτηριού.
  3. Βάζετε τη βάση στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε το υπόλοιπο cheesecake.
    Τοποθετείτε τη κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Προσθέστε το τυρί κρέμα , την ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και την μισή σάλτσα αλμυρής καραμέλας. Ανακατέψτε λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν.
  4. Περιχύνετε την βάση του γλυκού με το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνετε κουταλιές από την αλμυρή καραμέλα που περίσσεψε και τις βάζετε στην επιφάνεια του τσιζκέικ και με ένα μαχαίρι απλώστε την ποσότητα δημιουργώντας ένα εφέ μαρμάρου.
  5. Ζεσταίνετε τη nutella στα μικροκύμματα ή σε μπεν μαρί και τη ζεσταίνετε μέχρι να μαλακώσει. Προσεκτικά ρίχνετε σταγόνες από την λιωμένη nutella πάνω στο γλυκό. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να ενώσετε τις σταγόνες μέχρι να καλυφθεί τελείως το cheesecake.
  6. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένα φουντούκια το κέντρο του γλυκού και τοποθετείστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα εως και 1 ολόκληρη μέρα.
  7. Τέλος ξεφορμάρετε προσεκτικά και αποσύρετε τη λαδόκολλα. Το βάζετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε αμέσως.
Για την σπιτική αλατισμένη καραμέλα θα χρειαστείτε:
  • 1 κούπα (200 γρ.) ‏κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6 κ.σ. (90 γρ.) ‏αλατισμένο βούτυρο , κομμένο σε 6 κομμάτια
  • 1/2 κούπα (120 ml) ‏κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. ‏αλάτι
Εκτέλεση
Για 1 κούπα αλατισμένη καραμέλα
  1. Σε μεσαίο κατσαρολάκι ζεσταίνετε τη κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  2. Η ζάχαρη θα σχηματίσει γρομπαλάκια και θα μετατραπεί σε ένα παχύ καφέ υγρό όσο θα συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσέχετε να μην καείτε.
  3. Μόλις η ζάχαρη λιώσει εντελώς προσθέστε αμέσως το βούτυρο. Να είστε προσεκτικοί σε αυτό το σημείο γιατί η καραμέλα θα αφρίσει απότομα μόλις προστεθεί το βούτυρο.
  4. Ανακατεύετε το βούτυρο με τη καραμέλα μέχρι να λιώσει τελείως για περίπου 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτετε πολύ σιγά τη 1/2 κούπα κρέμας γάλακτος και ταυτόχρονα ανακατεύετε. Δεδομένου ότι η κρέμα γάλακτος θα είναι πιο κρύα από την καραμέλα το μείγμα θα αφρίσει αμέσως και θα αρχίσει να πιτσιλάει.
  6. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό. Θα αρχίσει να φουσκώνει όσο βράζει.
  7. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε 1 κ.γ. αλατιού. Βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Tip : Μπορείτε να φτιάξετε την καραμέλα εκ των προτέρων. Σιγουρευτείτε ότι είναι ερμητικά κλειστή και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. Επίσης η καραμέλα διατηρείται εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου για μια μέρα στη περίπτωση που ταξιδεύετε.