Ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να είναι δυνατό από μόνο του. Με τον κατάλληλο συνδυασμό όμως μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα των βιταμινών του στο σώμα σας.

H κάθε βιταμίνη μόνη της δεν είναι τόσο ωφέλιμη, όσο αν συνδυαστεί με κάποιες άλλες. Έτσι πετυχαίνουμε μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα απο τον οργανισμό.

Αυτοί είναι λοιπόν οι δυο συνδυασμοί, που θα απογειώσουν την απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό σας:

1. Βιταμίνη C και σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ζωικής προέλευσης (θαλασσινά, κρέας, αυγά) και φυτικής (φακές). Ο σίδηρος φυτικής προέλευσης όμως δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμος από τον οργανισμό.

Καλό θα ήταν όποια μορφή σιδήρου και αν καταναλώνουμε (φυτικής ή ζωικής) να το συνδυάζουμε με βιταμίνη C για μέγιστη απορρόφηση.

Κάποιοι ιδανικοί συνδυασμοί είναι:

  • Φράουλες (βιτ. C) μέσα στη βρώμη (σίδηρος)
  • Σάλτσα με λεμόνι (βιτ. C) στη σαλάτα με σπανάκι (σίδηρος)
  • Κρέας (σίδηρος) με μπρόκολο και ακτινίδια (βιτ. C)

2. Λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K) και λίπος

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν μπορούν να απορροφηθούν χωρίς την παρουσία λίπους.

Καλές πηγές λίπους είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το ηλιέλαιο, τα καρύδια , οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώσει τις συγκεκριμένες βιταμίνες.

Εντάξτε αυτούς τους συνδυασμούς στο διαιτολόγιό σας:

  • Αβοκάντο (λίπος) μέσα σε σαλάτα μαρούλι (βιταμίνη Κ)
  • Γλυκοπατάτες (καροτενοειδή/βιταμίνη Α) ψητές με ελαιόλαδο (λίπος)

Μην υποτιμάτε την δύναμη των συνδυασμών και μην υπερτιμάτε την περιεκτικότητα των φυτικών κυρίως τροφών σε θρεπτικά συστατικά.

Οι φακές για παράδειγμα, μπορεί να έχουν περισσότερο σίδηρο από κάποια κρέατα, αλλά δεν έχει την ίδια αξία με αυτή του σιδήρου ζωικής προέλευσης.

diaita.net.gr