Υλικά

Για το κέικ

2 δόσεις sponge cake
Υλικά sponge cake
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (63-73 γρ. το καθένα)
1/3 κούπα ζάχαρη
½ κούπα αλεύρι για κέικ
Μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση sponge cake
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C και βουτυρώνουμε ελαφριά μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο για κέικ.
Απλώνουμε επάνω στην φόρμα χαρτί ζαχαροπλαστικής, κομμένο στις διαστάσεις της και το πιέζουμε να κολλήσει στην βουτυρωμένη επιφάνεια. Βουτυρώνουμε ελαφριά και το χαρτί.
Βάζουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος τα αυγά με τη ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω (όχι μέσα) σε κατσαρόλα με νερό, που κοχλάζει σε μέτρια θερμοκρασία. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι τα αυγά να ζεσταθούν και η ζάχαρη να λιώσει. Θα πάρει περίπου 1-2 λεπτά.
Αφαιρούμε το μεταλλικό σκεύος από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, με το μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο για 3 περίπου λεπτά.
Αφήνουμε το μίξερ και παίρνουμε μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) για να συνεχίσουμε το ανακάτεμα.
Βάζουμε σε έναν μηχανικό κόσκινο χειρός (ή σε ένα απλό κόσκινο) το αλεύρι και το αλάτι και το κοσκινίζουμε από ψηλά σε δύο φάσεις, μέσα στο μίγμα των αυγών για να περάσει περισσότερος αέρας. Ταυτόχρονα «διπλώνουμε» απαλά με τη μαρίζ για να μην χάσουμε τον όγκο.
Απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα μέσα στην φόρμα και ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 12-15 λεπτά ή μέχρι το κέντρο του κέικ να «επιστρέφει» όταν το πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο.
Βγάζουμε το sponge cake από το φούρνο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 3 -5 λεπτά να «ηρεμήσει». Αμέσως μετά μπορούμε προσεκτικά να αφαιρέσουμε το χαρτί και μόλις κρυώσει εντελώς να το καλύψουμε με ζάχαρη ή γλάσο και να το σερβίρουμε ή να το χρησιμοποιήσουμε για οποιαδήποτε άλλη παρασκευή επιθυμούμε.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

3 κρόκους από μεγάλα αυγά
3 κούπες γάλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1/3 κούπας corn flour
1/4 κ.γλ. αλάτι
1 λοβό βανίλιας (ή 1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας)
Παγάκια και κρύο νερό (για να παγώσουμε την κρέμα)

Για την σαντιγί

1 κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Για την διακόσμηση

1/4 κούπας λικέρ πορτοκάλι
350 γρ. φρέσκες φράουλες κομμένες

Εκτέλεση

Ρίχνουμε 2 – 3 δάχτυλα κρύο νερό και παγάκια σε μία μεσαία λεκάνη (ή και στο νεροχύτη). Θα πρέπει να χωράει την κατσαρόλα που θα φτιάξουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με ένα σύρμα, μέχρι να διαλυθούν καλά, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Κόβουμε κατά μήκος τον λοβό βανίλιας, προσθέτουμε τα σποράκια στο μίγμα με το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε τον λοβό στην άκρη για αργότερα.
Σε μία μεσαία κατσαρόλα με χοντρό πάτο, προσθέτουμε το corn flour, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε ½ κούπα περίπου από το γάλα με τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τον λοβό της βανίλιας. Ανακατεύουμε συνεχώς για 10 – 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να πήζει η κρέμα και να εμφανιστούν φουσκάλες.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα λεπτό ακόμα, προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο
Μεταφέρουμε την κατσαρόλα αμέσως στην λεκάνη με το κρύο νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της. Αν χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα βανίλιας είναι προτιμότερο να το προσθέσετε τώρα, παρά πριν το βρασμό.
Μόλις η κρέμα κρυώσει, την μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη που θα ακουμπήσουμε επάνω στην επιφάνειά της για να μην δημιουργηθεί κρούστα. Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει κανονικά για 1 – 2 ώρες.
Εκμεταλλευόμαστε το χρόνο μέχρι να παγώσει η κρέμα για τα επόμενα στάδια της συνταγής. Ετοιμάζουμε το sponge cake σύμφωνα με την συνταγή και ψήνουμε σε δύο στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε την σαντιγί.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ, πρώτα σε χαμηλή και μετά σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σχηματίζονται κορυφές και να έχει την υφή στραγγιστού γιαουρτιού.
Με ένα πινέλο βρέχουμε την επιφάνεια ενός sponge cake καλά με το λικέρ. Απλώνουμε μία πλούσια στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής.
Προσθέτουμε μία στρώση φράουλες και τοποθετούμε το δεύτερο sponge cake με προσοχή να μην το σπάσουμε. Πιέζουμε ελαφρά και βρέχουμε την επιφάνεια του δεύτερου με λικέρ.
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και γαρνίρουμε με την σαντιγί  και τις υπόλοιπες φράουλες στο κέντρο ή όπως επιθυμούμε.
Σερβίρουμε!

Συμβουλές

Η κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά γλυκά, σου, εκλέρ, ως γέμιση σε ντόνατ, κ.λπ. Η συγκεκριμένη ποσότητα θα σας δώσει περίπού 3 ½ κούπες. Για πιο πλούσια γεύση, χρησιμοποιείστε 1 ½ κούπα γάλα και 1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λικέρ θέλετε για να βρέξετε το cake ή σιρόπι, αν πρόκειται να το σερβίρετε σε παιδιά.
Εκτός από φράουλες, το Victoria sponge cake γίνεται πολύ ωραίο και με άλλα φρούτα ή ποικιλία από διάφορα. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα και μαρμελάδα.
Δοκιμάστε επίσης ως βάση το sponge cake σοκολάτας ή το sponge cake με καρύδια ως βάση και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον!
Καλό θα ήταν να στήσετε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρετε για να είναι όσο πιο φρέσκο γίνεται. Εξ άλλου δεν χρειάζεται κορνέ ή ιδιαίτερη τεχνική για να το γαρνίρετε.
Αν κρύβετε έναν μικρό «καλλιτέχνη» ζαχαροπλάστη μέσα σας, δοκιμάστε να καλύψετε την εξωτερική επιφάνεια με σαντιγί αντί για κρέμα και θα έχετε σε λίγο χρόνο μία λαχταριστή τούρτα χωρίς πολύ κόπο!
Αν έχετε χρησιμοποιήσει σαν βάση το sponge cake σοκολάτας, σας προτείνουμε να καλύψετε με σαντιγί σοκολάτας την εντυπωσιακή σας τούρτα!

mediafree.gr