Συστατικά
  • 12 κρόκους αυγών
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 12 ασπράδια αυγών
  • 360 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 120 γρ. αλεύρι από αμύγδαλο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • φέτες πορτοκάλι
  • μαρμελάδα πορτοκάλι

Για το σιρόπι

  • 8 κ.σ. σιρόπι από τη μαρμελάδα
  • 2 κ.σ. λικέρ μαστίχα ή κονιάκ
Εκτέλεση

Κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι. Για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι η καταλληλότερη επιλογή.

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια και προσθέτουμε σιγά σιγά, λίγο λίγο τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να πάρουμε μια ελαφριά μαρέγκα. Σταματάμε να ελέγξουμε. Η μαρέγκα πρέπει να στέκεται στο μπολ αν το αναπογυρίσουμε και να μη νιώθουμε τη ζάχαρη.
  • Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ.
  • Στο ίδιο μπολ που χτυπήσαμε τα ασπράδια, χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν.
  • Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα σιγά σιγά για να μη χάσουν τον όγκο τους.
  • Ρίχνουμε 2 βανίλιες σε σκόνη.
  • Κοσκινίζουμε το κακάο μέσα στο μείγμα.
  • Ρίχνουμε μέσα και την πούδρα αμυγδάλου κι ανακατεύουμε απαλά.
  • Απλώνουμε σε ένα ταψί φούρνου 30 x 40 εκ. μια λαδόκολλα και αλείφουμε με βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και σεμιζάρουμε με κακάο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.

Για το σιρόπι

  • Ανακατεύουμε καλά τη μαρμελάδα και τη μαστίχα σε ένα μπολάκι με ένα κουτάλι.
  • Περιχύνουμε στο κέικ από πάνω αφήνοντας άλλα 10-15 λεπτά να ρουφήξει λίγο το σιρόπι μας.
  • Τέλος, με ένα κουτάλι, περιχύνουμε τη σοκολάτα, δημιουργώντας γραμμές αφήνοντας και τη σοκολάτα να κρυώσει καλά.
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με φέτες προτοκάλι.

akispetretzikis.com