Συστατικά

(για 4 άτομα)

  • 12 αγκινάρες
  • 2 καρότα
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 1 φλυτζ. αρακά
  • ¼ ματσάκι άνηθο
  • 2 λεμόνια (χυμό)
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αφήνοντας λίγο από το κοτσάνι τους. Αφαιρούμε γύρω-γύρω από το σώμα της αγγινάρας τα εξωτερικά φύλλα ένα-ένα μέχρι να φτάσουμε στο πρασινοκίτρινο μέρος. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε από το κέντρο της το χνούδι. Τους ρίχνουμε λίγο λεμόνι και τις βάζουμε σε ένα ανάλογο μπολ με ένα μίγμα από αλεύρι, χυμό λεμονιού και νερό για να μην μας μαυρίσουν.

Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμμένα και ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Ταυτόχρονα κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κύβους-καρέ ένα εκατοστό περίπου  ή εάν έχουμε το ειδικό εργαλείο τα κόβουμε παριζιέν, δηλαδή σε μικρά μπαλάκια. Τα βάζουμε στη κατσαρόλα και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το τσιγάρισμα. Ρίχνουμε μία μεγάλη κουταλιά αλέυρι, καβουρδίζουμε ανακατεύοντας για 3 λεπτά, προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Σε μιά άλλη κατσαρόλα τοποθετούμε τις αγκινάρες ανάποδα με το κοτσάνι προς τα πάνω και προσθέτουμε τα λαχανικά της άλλης κατσαρόλας, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και βράζουμε για 30-35 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά.

Προς το τέλος προσθέτουμε τον αρακά και βράζουμε για αλλά 10 λεπτά.

Δοκιμάζουμε, ελέγχουμε τα καρυκεύματα, πουδράρουμε με τον άνηθο ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά: Διαλέγουμε σφιχτές αγκινάρες με κλειστά φύλλα και τρυφερό κοτσάνι. Αντί για κρεμμύδι ξερό μπορούμε να βάλουμε κρεμμυδάκια στιφάδου. Μπορούμε να κόψουμε και λίγο από το καρότο σε λωρίδες για να φτιάξουμε στο τέλος μία ωραία παρουσίαση. Οι αγκινάρες έχουν διουρητική δράση και συντελούν στη προστασία του πεπτικού. Είναι ιδανική τροφή κατά του διαβήτη, της χοληστερίνης και της αρτηριοσκλήρυνσης.

thefoodproject.gr