Υλικά

  • 2 Χ 400 γρ φύλλα σφολιάτας
  • 3 στήθη κοτόπουλο, σε μικρά κομμάτια
  • 3 καρότα, σε κομμάτια
  • 3 μέτριες πατάτες, σε μικρά κομμάτια
  • 1 γερή πρέζα αλάτι
  • 1 γερή πρέζα πιπέρι
  • 2 κλωνάρια θυμάρι ή 1 κ.γ. ξηρό θυμάρι
  • 3 1/2 φλ ζωμός κοτόπουλο (ή νερό + 3 κύβους ζωμό)
  • 3 1/2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
  • 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300ml γάλα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.

Απλώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε το φύλλο ζύμης παντού.

Αφαιρούμε όση ζύμη περισσεύει γύρω-γύρω.

Απλώνουμε πάνω στη ζύμη λαδόκολλα και από πάνω φασόλια.

Ψήνουμε για 10 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κοτόπουλο, τα καρότα, τις πατάτες, το θυμάρι, το ζωμό κότας και αλατοπιπερώνουμε.

Βράζουμε και κατόπιν μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά.

Όταν το κοτόπουλό μας είναι σχεδόν έτοιμο, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι.

Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι μας.

Προσθέτουμε το αλεύρι και με έναν αναδευτήρα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και το βούτυρο, μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα.

Αφήνουμε τη σάλτσα μας να μαγειρευτεί  για 1 λεπτό, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε 1 κουτάλα ζωμό από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.

Συνεχίζουμε με όλο τον υπόλοιπο ζωμό της κατσαρόλας μας.

Προσθέτουμε το γάλα και ζεσταίνουμε τη σάλτσα μας, ανακατεύοντας. Όσο ζεσταίνεται η σάλτσα μας, θα πρέπει να γίνεται πιο πηχτή.

Ρίχνουμε  το κοτόπουλο και τα λαχανικά στη σάλτσα μας.

Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά (δεν βράζουμε) και προσθέτουμε το 1/2  χυμό λεμονιού.

Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό, δοκιμάζουμε  και προσθέτουμε επιπλέον αλατοπίπερο, εφόσον επιθυμούμε.

Βγάζουμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα από το πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε τη γέμισή μας στη ζύμη σφολιάτας.

Απλώνουμε αβγό στις άκρες και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας.

Κλείνουμε καλά τις άκρες της  ζύμης μας, αλείφουμε με αβγό και με ένα μαχαίρι κάνουμε χαρακιές στην επιφάνεια της ζύμης μας.

Ψήνουμε στους 200C για 20-25 λεπτά μέχρι η πίτα μας να ροδίσει καλά.

Σερβίρουμε αμέσως  με συνοδεία πράσινων λαχανικών.

dimitrisskarmoutsos.gr