Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης την δέυτερη εβδομάδα των αποκριών και παραδοσιακά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.Βεβαίως την τιμητική τους έχουν τα κάρβουνα

Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, ονομάζεται η Πέμπτη, της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της Κρεατινής, επειδή αυτήν την ημέρα, στα σπίτια ψήνουν κρέας, ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά, με αποτέλεσμα ο καπνός, η τσίκνα, να σκεπάζει πόλεις και χωριά.
Από την τσίκνα που υπάρχει παντού αυτή τη μέρα, έχει πάρει και το όνομά της και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Αυτήν τη μέρα, ξεκινούν και οι κύριες εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες και κορυφώνονται με τα Κούλουμα, την Καθαρά Δευτέρα.

Πανσέτες στη σχάρα με νόστιμη μαρινάδα

  • 10 πανσέτες
  • αλάτι

για την μαρινάδα

  • 3 κ.σ. κέτσαπ
  • 10 σταγόνες ταμπάσκο (κατά βούληση)
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα κόκκινη γλυκιά

Διαδικασία συνταγής

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας όλα μαζί και αλείφουμε με αυτή τις πανσέτες μας.
  2. Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 8 ώρες. Βγάζουμε τις πανσέτες και ψήνουμε είτε στα κάρβουνα είτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στο γκριλ, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  3. Δεν χρειάζονται πολύ ώρα ψήσιμο. Σερβίρουμε ζεστές.

Κοτόπουλο φιλέτο στη σχάρα

Υλικά συνταγής

  • 4 φιλέτα κοτόπουλο
  • 1 λεμόνι για την σχάρα
  • λάδι για την σχάρα

για την μαρινάδα

  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. κρασί λευκό
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη ή 1 κλαδάκι φρέσκια
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα και ο χυμός του)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Μαρινάρουμε τα φιλέτα κοτόπουλου στην μαρινάδα για 3 με 4 ώρες τουλάχιστον.
  2. Αφού ανάψουν τα κάρβουνα (αν χρησιμοποιούμε ψησταριά με κάρβουνα) πολύ καλά, τα αραιώνουμε για να φτιάξουμε την θράκα. Αλείφουμε με λεμόνι ή κρεμμύδι την σχάρα και έπειτα με λάδι. Την αφήνουμε να κάψει καλά και έπειτα βάζουμε τα φιλέτα. Η φωτιά θα πρέπει να είναι μέτρια.
  3. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από την μαρινάδα και στα πρώτα 2 λεπτά του ψησίματος το κοτόπουλο το αλείφουμε με την μαρινάδα.
  4. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά από την μια πλευρά και 6 από την άλλη. Αν τα φιλέτα είναι μεγάλα ίσως χρειαστούμε μερικά λεπτά παραπάνω. Δεν χρησιμοποιούμε πηρούνι για γυρίσουμε το κοτόπουλο γιατί χάνει τους χυμούς του και στεγνώνει αν το τρυπήσουμε.
  5. Το κοτόπουλο δεν πρέπει να είναι ροζ στο κέντρο όταν θα το κόψουμε. Για αυτό το λόγο είναι καλύτερο να ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα ανήγει για ψήσιμο στην σχάρα.
  6. Σερβίρουμε ζεστά με χυμό λεμονιού προαιρετικά.

Πατάτες  με βούτυρο και πάπρικα

Υλικά συνταγής

  • 4 πατάτες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τις πατάτες και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Τις βάζουμε δίπλα στα ξύλα στο τζάκι ή στην άκρη της θράκας στην ψησταριά και ψήνουμε ανάλογα με το μέγεθος τους για 1 με 1 ½ ώρα.
  2. Τις ανοίγουμε στη μέση και προσθέτουμε βούτυρο, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Αν νηστεύουμε, μπορούμε να βάλουμε αντί για βούτυρο ελαιόλαδο.

Μπιφτέκια στη σχάρα

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος και 500γρ. κιμάς χοιρινός)
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και κρασί και στραγγισμένες
  • ½ ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο
  • ½ φλιτζ. δυόσμος φρέσκος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο για επάληψη
  • χυμός λεμόνι
  • 1 κοφτό κ.σ. αλάτι
  • 1 κοφτό κ.γ. πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά μας και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
  2. Ζυμώνουμε καλά για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  4. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα μπιφτέκια μας. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
  5. Ψήνουμε σε σχάρα, σε μέτρια φωτιά, αφού πρώτα επαλήψουμε τα μπιφτέκια μας με ελαιόλαδο. Ενδιάμεσα του ψησίματος επαλήφουμε τα μπιφτέκια μας με χυμό λεμονιού.
  6. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια στη σχάρα του φούρνου μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °C. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα μας και τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω στη σχάρα. Κάτω από τη σχάρα τοποθετούμε ταψάκι με νερό ώστε να τρέχουν μέσα τα ζουμιά από τα μπιφτέκια. Ψήνουμε στους 180 °C.
  7. Μπιφτέκια μεσαίου μεγέθους χρειάζονται περίπου 7 λεπτά ψησίματος.
  8. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια μας ζεστά.

Λουκάνικα στη σχάρα

Υλικά συνταγής

  • 2 σειρές λουκάνικα
  • 2 λεμόνια

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια μήκους περίπου 15 εκατοστών. Τα αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα εκτός ψυγείου για να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τρυπάμε ελαφρά κάθε λουκάνικο για να μην «σκάσει» στο ψήσιμο.
  2. Ψήνουμε στα κάρβουνα μέχρι να πάρουν ωραίο ροδαλό χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε με λεμόνι.

Αρνίσια παϊδάκια στο γκριλ με νόστιμη μαρινάδα

Υλικά συνταγής

  • 1.800γρ. παϊδάκια αρνίσια (από μπούτι)
  • ανθός αλατιού ή αλάτι επιτραπέζιο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

για τη μαρινάδα

  • 90ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 3 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • 3 κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο

Διαδικασία συνταγής

  1. Ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της μαρινάδας και τρίβουμε τα παϊδάκια. Τα μαρινάρουμε να καλυφθούν καλά για 4-5 ώρες. Αν δεν έχουμε τόσο χρόνο τα μαρινάρουμε για 1 ώρα μόνο.
  2. Στραγγίζουμε τα παϊδάκια και τα σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας. Τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για μισή ώρα πριν τα ψήσουμε.  Ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

cooklos.gr