Πουρέκια της σάτζιης με χαλλούμι 

Η «Σάτζιη» είναι ένα μεταλλικό σκεύος που μοιάζει με γουοκ. Θα έχετε δει να ψήνουν πίτες οι λαοί από Αραβικές χώρες ή και από Ινδία, σε αναποδογυρισμένο κυρτό μεταλλικό σκεύος που κάθεται πάνω από τη φωτιά.

Θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και ένα γουόκ για όσους δεν το έχουν. Ακόμα και χοντρό αντικολλητικό τηγάνι.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι γι όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ/κι μπέκιν πάουτερ
  • Λίγο αλάτι
  • Χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

  • 2 χαλούμια φρέσκα
  • 1 χαλούμι παλιό (εάν δεν βρίσκετε, τότε ότι βρείτε)
  • ½ φλ. Αλεύρι μαλακό που φουσκώνει από μόνο του
  • 3 αυγά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο δυόσμο αρκετό
  • Ξηρό δυόσμο
  • ¼ φλ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Βάζουμε το αλεύρι και το μπέκιν πάουτερ σε μια λεκάνη μεγάλη και τα ανακατεύουμε να εισχωρήσει αέρας στο αλεύρι.

Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε με τα ακροδάχτυλα μέχρις ότου γίνουν τα υλικά σαν μικροί σβώλοι σαν τραχανά.

Προσθέτουμε το πορτοκάλι και τα ζυμώνουμε καλά. Ρίχνουμε μετά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε παράλληλα.

Νερό θα βάλετε όσο χρειαστεί μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη η οποία ξεκολλάει από τα τοιχώματα με ευκολία.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου. Καλύπτουμε τη λεκάνη με μια ζεστή κουβερτούλα για να βοηθήσει το ζυμάρι να φουσκώσει.

Για τη γέμιση:

Τρίβουμε τα χαλούμια.

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν.

Τα αφαιρούμε από τη φωτιά, περιμένουμε να κρυώσουν και μαζί με το λάδι, τα ρίχνουμε στα χαλούμια.

Προσθέτουμε το φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο, το ξηρό δυόσμο και τελευταία τα αυγά. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι όσο πάρει, για να έχουμε ένα μείγμα πλαδαρό που όμως δεν τρέχει σαν υγρό.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε το φύλο με τη βοήθεια αλευριού και φτιάχνουμε μικρά πιτάκια μεγέθους 10 – 12 εκ.

Στη συνέχεια βάζουμε μέσα 1 κουταλιά από τη γέμιση, γυρνάμε το φύλο και τα κλείνουμε καλά.

Τα πατάμε γύρω γύρω με ένα πιρούνι για να μην έχει περιθώριο το τυρί να βγαίνει έξω στο ψήσιμο.

Πατάμε τα μπουρέκια με το χέρι από πάνω να γίνουν ομοιόμορφα σχεδόν επίπεδα για να είναι εύκολα στα ψήσιμο.

Αφού τα έχουμε όλα έτοιμα, βάζουμε τη «Σάτζιη» να ζεσταθεί. Όταν είναι έτοιμη, απλώνουμε λίγα λίγα τα μπουρέκια στα τοιχώματά της.

Image result for Πουρέκια της σάτζιης με χαλλούμι

Πουρέκια με αναρή

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο,
1 κουταλάκι αλάτι,
3/4 φλ. σπορέλαιο (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο),
ροδόσταγμα ή ανθόνερο,
2 φλ. περίπου νερό χλιαρό.
Για τη γέμιση: 1 κιλό αναρή ανάλατη,
3/4 -1 φλ. ζάχαρη,
1 κουταλιά κοφτή κανέλα,
ροδόσταγμα ή ανθόνερο,
μπόλικο σπορέλαιο (για το τηγάνισμα),
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.

600-

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύετε. Κάνετε μια τρύπα στη μέση του αλευριού, ρίχνετε το σπορέλαιο και ρυζιάζετε. Δηλαδή, τρίβετε με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτετε ροδόσταγμα (ανάλογα με τα γούστα σας) και λίγο – λίγο το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη.

Στη συνέχεια φτιάχνετε την αναρή: Σε ένα μπολ βάζετε την αναρή και τη λιώνετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, την κανέλα και το ροδόσταγμα. Ανακατεύετε καλά.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4-5 κομμάτια. Τα πλάθετε σε μπάλες. Αλευρώνετε την επιφάνεια που θα ανοίξετε το ζυμάρι και τοποθετείτε επάνω τις μπάλες.

Παίρνετε μια και την ανοίγετε με τον πλάστη ή με τη μηχανή ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα μπουρέκια σας. Αν τα θέλετε, όπως της φωτογραφίας, ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο σχήμα με πλάτος 14 εκ. Βάζετε στην άκρη του φύλλου 1 κουταλάκι καλά γεμάτο αναρή και τα επόμενα σε απόσταση 7-8εκ. μεταξύ τους.

Κλείνετε το φύλλο και το πιέζετε ελαφρά γύρω – γύρω από την αναρή για να ενωθούν οι άκριες του φύλλου. Κόβετε με ένα μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο. Αν θέλετε πιέζετε τις άκριες με ένα πιρούνι. Ρίχνετε μπόλικο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τηγανίζετε τα μπουρέκια μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε πασπαλίζοντας με μπόλικη ζάχαρη άχνη.