Mπορεί να φαίνεται αδύνατο να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να ποθεί υγιεινές τροφές. Το τέχνασμα; Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή.

Ξέρω ξέρω. Ακούγεται σαν ένα τέχνασμα. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον τρόπο που το σώμα σας αντιδρά σε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.

«Δεν ξεκινάμε να αγαπάμε τις τηγανιτές πατάτες και να τις μισούμε, για παράδειγμα» σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Susan Roberts. «Η ρύθμιση αυτή γίνεται με την πάροδο του χρόνου σε απάντηση στην κατανάλωση τοξικών τροφίμων.»

Για τη μελέτη, συμμετείχαν 13 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες: μια ομάδα ελέγχου και μια πειραματική ομάδα. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να καταγραφεί η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την παρακολούθηση φωτογραφιών με διάφορα τρόφιμα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην πειραματική ομάδα ακολούθησαν μια διατροφή. Τους ζητήθηκε να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων από 500 έως 1.000 θερμίδες την ημέρα και να ακολουθήσουν μια πλούσια σε φυτικές ίνες και υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή για την πρόληψη της πείνας και των πόθων.

Μετά από έξι μήνες, οι συμμετέχοντες στην πειραματική ομάδα είχαν χάσει κατά μέσο όρο 8 κιλά, ενώ τα άτομα της ομάδας ελέγχου έχασαν περίπου 2 κιλά. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, όμως, ήταν πως οι εγκέφαλοι των ατόμων της πειραματικής ομάδας είχαν αλλάξει στις αντιδράσεις τους στα τρόφιμα.

Μετά από μια ακόμη μαγνητική τομογραφία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε λιγότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες υψηλής θερμιδικής αξίας ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, και μεγαλύτερη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα, όέδειχναν υγιεινά τρόφιμα.

Πώς να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να τρώει υγιεινά

Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των αρχικών μαγνητικών τομογραφιών. Και αυτό δεν ισχύει για εκείνους στην ομάδα ελέγχου. Είχαν τις ίδιες αντιδράσεις του εγκεφάλου και για τις δύο μαγνητικές τομογραφίες, υψηλή δραστηριότητα στοκέντρο ανταμοιβής, όταν εμφανίζονταν ανθυγιεινά τρόφιμα.

«Υπάρχει ανάγκη να γίνει περισσότερη έρευνα που πρέπει να γίνει εδώ με τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων με μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και διερεύνηση περισσότερων περιοχών του εγκεφάλου» είπε η Roberts. «Αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα απώλειας βάρους φαίνεται να αλλάζει ποια τρόφιμα είναι δελεαστικά για τους ανθρώπους.»

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nutrition and Diabetes.

Κατεβάστε ΕΔΩ το application της Cyprus Times. Για να ξέρετε όλες τις ειδήσεις πρώτοι!